• Publicat

Pregunta al Vicepresident en funcions de President

Gràcies, senyor president.

Honorable vicepresident de la Generalitat en substitució del president,

En el darrer ple de la legislatura la pregunta és gairebé obligada. Quin és el balanç que vostè fa de l’acció de govern en aquests tres anys?

******************

Honorable vicepresident de la Generalitat en substitució del president,

Entendrà que el nostre balanç no coincideix amb el seu. Potser vostè ha explicat el que li sembla que ha fet bé el Govern i a nosaltres ens toca explicar el que creiem que no s’ha fet bé o no s’ha fet.

Per començar, 46 dies sense secretari de Salut Pública enmig d’una pandèmia. Inexplicable.

Nosaltres creiem que s’ha prosseguit en la divisió de la societat, en l’erosió de les institucions, en la pèrdua de temps, energies i oportunitats pel país.

Això probablement té a veure amb que l’estratègia fixada pel president Torra era una estratègia de confrontació. El president Torra també considerava que el principal obstacle per la independència era la pròpia autonomia. Això podria explicar per què una bona gestió de l’autonomia no ha estat per vostès una prioritat.

No hi ha hagut pactes amb l’oposició, vostè ara els ofereix per més endavant. Però no hi ha hagut pacte ni per la reactivació econòmica, ni pacte per la reconstrucció social, ni el pacte de la salut al qual vostès s’havien compromès.

Seguim essent la Comunitat Autònoma amb menys inversió social i la que més està trigant en revertir les retallades.

Per exemple, en 10 anys la despesa de la Generalitat en salut ha baixat un 27% i, per tant, aquesta darrera legislatura no ha servit per revertir aquesta davallada.

Un altre exemple, les universitats rebien 1000 M€ el 2010 i avui en reben 800 M€ (un 20% menys).

La inversió en educació s’ha reduït en 700M€ en aquest període. És el 2,8% del PIB, de les més baixes d’Europa, lluny del 6% compromès en la llei d’educació de Catalunya. Som de les regions europees amb més segregació escolar i la quarta Comunitat Autònoma de l’Estat en la que el nivell de renda familiar més condiciona el rendiment acadèmic de l’alumnat.

La inversió en polítiques industrials era de 165 M€ el 2010 i enguany és de 50M€.

El pressupost del 2010 dedicava a cultura el 0,85% i ara el 0,61%.

Hi ha uns índexs massa alts de pobresa severa i pobresa infantil.

Estem a la cua d’Espanya en energies renovables.

Nosaltres creiem que hi ha hagut prioritats equivocades, divisió interna i mala gestió, i esperem que 14 de febrer els ciutadans i les ciutadanes del nostre país considerin que és hora de canviar.

Miquel Iceta

  • Biografia
  • Galería fotogràfica
  • Diari
  • Arxiu digital
  • Poesia japonesa
  • Publicacions
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
×